Venüs’te Hayat Olabilir Mi?

İnsanlığın dikkatini çeken gezegenlerden biri olan Venüs, Dünya gibi birçok benzer özellikleriyle bilinen ve keşfedilen gezegenlerden sadece biridir. Venüs’te 1 yıl tam tamına 225 gün sürmektedir. Aynı zamanda 1 gün tam tamına 116 gün olarak hesaplanmaktadır. Dünya ile boy ölçümü yapıldığında ise 50 milyon kilometrekare kadar küçüktür. Astroloji alanında yapılan araştırmalar, burada birçok buluntu sayesinde yaşam için yeni bir yer olacağını iddia ediyor.

İddialara göre Venüs’te fosfin gazı bulunmuştur. 1 fosfor ve 3 hidrojen atomuyla oluşan bu gaz insanları zehirleyebilir. Şili’de kurulan Büyük Milimetre Teleskopu ile yapılan araştırmalar doğrultusunda, buradaki gazın kökeni nereden geliyor araştırılmıştır.

Bir yandan gök taşı bir yandan gezegende oluşan fırtınalar gibi birçok yıldırımların bütünü, kimyasal tepkime olarak değerlendirilerek bakıldığında gazın kimyasal tepkimelerle değil daha farklı nedenlerle üremiş olduğu bulundu. Buna göre anaerobik bakteri türü olarak işaretlenen bir durumdan kaynaklı gaz bulunduğu iddiaları var.

Fosfin Molekülleri Ne Zaman Keşfedildi?

İlk olarak Hawaii’de James Clerk Maxwell Teleskopu’yla (JCMT) tespit edilen fosfin molekülleri, oksijensiz ortamda yaşayan birçok mikrop türünün fosfin gazını ürettiğini keşfetmiştir. İngiltere’de Cardiff Üniversitesinden Prof. Jane Greaves tarafından sürdürülen bir gök bilim ekibiyle birlikte araştırmalar sürdürülürken, bu alanda keşif yapılmıştır.

465 derece yüzey sıcaklığıyla bilinen Venüs gezegen, 2 kilometre okyanus suyuna denk geldiği 90 atmosfer basıncının ve sülfürik asit yağmurlarına bakılırsa, günümüz Dünyasındaki yaşam ile denk gözükmemektedir. Fakat her geçen gün, birçok açıdan araştırılan Venüs’te 715 milyon yıl öncesine kadar okyanuslar var olduğu söylenmektedir. Böyle bir durumda, Venüs’te daha önceleri yaşam var mıydı? En çok merak edilen konulardan biri de bu oluyor.

Venüs, Güneş’e göre 108 milyon km uzaklıkta, dünyaya göre ise 42 milyon km uzaklıkta olan bir gezegendir. Mars’a göre kıyaslandığında en yakın gezegen olurken, Dünyanın büyüklüğünün %86’sı kadar büyüklük olarak gözükmektedir. Buna göre yüzey alanı ise Dünyaya göre %90, kütlesi ise %80 eşitliktedir. Örnek vermek gerekirse, bu terimler ışığında özgül ağırlığı 100 kilo olan bir kişi Dünya’da 100 ise, Venüs’te 90 kiloya denk gelecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir