Otizmde Uyku Problemi

Uyku yaşamın her aşamasında temeldir. Ancak çocuklukta sinaptik gelişim ve çocuğun beyninin olgunlaşması üzerinde etkileri vardır ve uyku sırasında büyüme hormonu da sentezlenir.

Yetersiz uyku kalp-damar sorunları, diyabet, aşırı kilo, obezite, stres, kazalar ve bağışıklık sistemi bozukluklarıyla doğrudan ilişkilidir. Aynı zamanda duygusal, davranışsal ve bilişsel sorunlara da yol açar.

İyi uyumanın, yani yeterli miktarda ve kalitede uykunun faydalarına dair kanıtlar vardır. Bu faydalardan bazıları şunlardır:

  • Kalp problemlerinin azaltılması.
  • Bağışıklık sistemine yardımcı olur.
  • Yemek yerken kaygının azalması.
  • Kilo kaybına yardımcı olur.
  • Hafızaya yardımcı olur.
  • Stres ve depresif belirtileri azaltır.

Her çocuğun farklı miktarda uykuya ihtiyacı vardır. Genel olarak yaşa bağlı olarak çocukların ihtiyaç duyduğu uyku miktarları şunlardır:

  • 1 ila 3 yaş arası: Günde 12 ila 14 saat uyku (çocuğunuzun şekerleme yapıp yapmadığına dikkat edin).
  • 3-6 yaş arası: Günde 10-12 saat uyku.
  • 7-12 yaş arası: Günde 10-11 saat uyku.

Kaliteli uyku eksikliği aynı zamanda bu çocukların klinik durumlarının gün içinde kötüleşmesiyle de bağlantılıdır. Ailenin bu uyku problemini ciddiye almaması sonucu bu problem için konsültasyona geç kalındığı belirtiliyor.

Araştırmanın sonuçları otistik çocukların neredeyse yarısının, yani yüzde 40’ının uyku apnesinden mustarip olduğunu gösterdi. Bu, beynin uyku sırasında yeterli oksijen almaması anlamına gelir; bu da daha kısa, çoğunlukla bilinçsiz uyanmalara yol açar. Bu durum uyku kalitesini bozar ve hiperaktiviteye neden olabilir. Otizmli çocuklarda uyku problemleri oldukça yaygındır. Ancak bu sorunlar tutarlılık ve sakinleştirici bir rutin ile tedavi edilebilir. Çocuğunuzun gerçekten neyi sevdiğini, sakinleşmesinde neyin etkili olduğunu veya nasıl iletişim kurduğunu en iyi şekilde belirlemek için tekniklerin bireyselleştirilmesi gerekebilir. Otizmli çocukların uykusunda sorunlar olsa da, https://www.meryemyerli.com.tr/otizmde-uyku-problemi  eğitim kurumumuzca tedavi edilebilir ve iyi bir gece uykusu uyuyabilirsiniz.

Otizmde Uyku Sorunu ve Etkileri

OSB’li olan çocuklar diğer çocuklarda sıklıkla görülmeyen uyku sorunu yaşarlar. Otizmli çocukların ebeveynlerinin ortak sorunu uyku yoksunluğudur ve uykusuz kalan herkesin size söyleyebileceği gibi bu çok yorucudur! Bazı çocukların uykuya dalmaları zordur, bazıları uykuyu sürdürmekte zorluk çeker, bazıları erken kalkanlar kulübüne üyedir, bazıları ise tüm bu sorunların birleşimini yaşar ve neredeyse hiç uyumaz. Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda uykuya dalmak ve uykuyu sürdürmekte zorluk yaşayabilirler. 

Bu zorluklar şunları içerir:

  • Düzensiz uyku ve uyanma,
  • Çocukların ihtiyaçlarından çok daha az uyumak veya gece bir saatten fazla uyanık kalmak,
  • Gece boyunca bir veya daha fazla saat kalkıp oyun oynamak veya gürültü yapmak
  • Gün içerisinde aşırı uykusuzluk,
  • OSB’li çocuklarda bu uyku problemi bazen uzun süre devam edebilir veya ileriki zamanlarda çocuklar büyüdükçe düzelir.

İyi bir gece uykusu eksikliğinin çocuğun hayatı ve genel sağlığı üzerinde etkisi vardır. Spektrum Bozukluğu OSB olan çocuklarda uyku bozuklukları yaygındır. Araştırmacılar, OSB’li çocukların %40 ila %80’inin uykuda zorluk yaşadığını tahmin ediyor ayrıca otizmli çocuklarda uyku eksikliği davranışsal bozuklukla bağlantılı olduğunu göstermektedir:

Çocuğunuzun uykusunu etkileyen bir sağlık sorunu olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza danışmanız gereklidir. Çocuğunuz horluyorsa uyku apnesi olup olmadığını araştırmak faydalı olacaktır. Uyku apnesi nefesin duraklamasına neden olur ve bu da kısa süreli uyanmalara neden olabilir. Uyku apnesi aynı zamanda yatak ıslatma, uyurgezerlik, gündüz yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü ve davranış sorunlarını da beraberinde getirir.

Davranış bozukluğu şunlardır:

  • Saldırganlık,
  • Depresyon,
  • Hiperaktivite,
  • Tekrarlayan davranışların devam etmesi,
  • Problemlerinde artış,
  • Sinirlilik, öfke nöbetleri,
  • Öğrenme güçlükleri ve düşük bilişsel performans,

Çocuğunuzda dikkatinizi çeken davranışlar var ise onun için uyku günlüğü tutabilirsiniz. Çocuğunuzun bir hafta boyunca uyku zaman günlüğünü tutmak onun ne kadar ve ne zaman uyuduğunu takip etmenize yardımcı olabilir. Solunum değişiklikleri, horlamayı, olağandışı hareketleri veya nefes alma zorluğunu gözlemleyin ve sonuçlarını https://www.meryemyerli.com.tr/otizmde-uyku-problemi eğitim kurumu ile paylaşarak yardım alabilirsiniz.

Otizmde Uyku Tedavisi

OSB’li çocukların aşırı duyarlılığı yatmadan önce bazı zorluklara neden olabilir. Her gün aynı saatte yatmasını sağlayarak uyku düzeni oluşturulmalı. Çarşafların ve pijamaların dokusu rahatlamaya engel olabilir. Akan su veya saat gibi kesintisiz sesler de rahatsız edici olabilir. Uykuyu teşvik etmek için en iyi koşulları nasıl yaratacağınızı tanımlamak için kızınızı veya oğlunuzu neyin rahatsız ettiğine ve neyin memnun ettiğine dikkat etmek çok önemlidir. Fark yaratabileceği için örneğin pijama ve örtünün türüne dikkat edin. Mümkün olduğunca ortamın rahat, karanlık ve sessiz olması, seslerin, aydınlatmanın ve sıcaklığın normal düzeyde olması gerekir. Bu durumda ideal olan, örneğin sokak ışıklarının etkisinden kaçınmak için daha kalın perdeler kullanmaktır. Ayrıca çocuklarımızın uyku problemlerini ortadan kaldırmak için bilgisayarlardan, video oyunlarından, televizyondan veya müzikten kaynaklanan gürültünün olmaması gereklidir. Parlak ışıklı veya kaygı ve her türlü huzursuzluk yaratan her türlü aktiviteden kaçınılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir