Stabilite Testi Ne İşe Yarar?

Hava ve su dışında insanlar, geçim için hem doğal hem de insan yapımı ürünlere ihtiyaç duyar. Bu tür ürünlerin büyük bir kısmını gıda ve ilaçlar oluşturmaktadır. İnsan tüketimine yönelik tüm insan yapımı ürünler, normal depolama koşullarında ürünün stabilitesi temelinde üretici tarafından kararlaştırılan bir son kullanma tarihi ile kullanıcılara ulaşır. Koruyucular, insan tüketimine yönelik ticari ürünlerin çoğuna, ürünün kullanım ömrünü uzatmaya yardımcı oldukları için belirli dozlarda eklenir, ancak bu durumda bile tüm ürünler tüketim için süresiz olarak saklanamaz ve raf ömrüne sahiptir. Stabilite testi ile raf ömrünün tespiti yapılır. 

Raf Ömrü Nedir?

Raf ömrü, bir ürünün belirtilen sıcaklık, nem ve ışığa maruz kalma gibi çevresel koşullar altında hiçbir yan etkisi olmadan güvenle kullanılabileceği maksimum süredir. Güvenli tüketim için kaba bir göstergedir. Bir gıda veya ilaç, önerilen koşullarda saklandığı takdirde, son kullanma tarihinden sonra bir gecede güvensiz hale gelmez. Gıdaların raf ömrü ile son kullanma tarihi arasında ayrım yapmak önemlidir. Son kullanma tarihinden sonra hiçbir gıda tüketilmemelidir. 

Raf ömrü, saklama koşullarına ve mikroorganizmaların büyümesine bağlıdır. Bu tür büyümeler, daha yüksek neme maruz kalan gıdalarda teşvik edilir. Süt veya diğer süt ürünlerini tüketirken dikkatli olunması gereken zararlı bakteri, zaten mevcutsa son kullanma tarihinden önce bile daha hızlı çürümeye ve gıda zehirlenmesine neden olur. İlaçlar için ise etiketlerde belirtilen son kullanma tarihi, öngörülen koşullar altında bu süre içinde ilacın tam etki ve güvenlik iddialarını garanti eder.

Stabilite Testi için Kriterler

Stabilite testi, bir ürünün nem, sıcaklık, ışığa maruz kalma vb. kontrollü ortam koşullarında raf ömrünün tahmin edilmesinde hayati bir rol oynar. Ürün, stabilite odalarında gerekli süre boyunca tanımlanmış koşullara ve aşağıdaki gibi önemli parametrelere maruz bırakılır. Konsantrasyon, etken madde, görünüm, renk değişimi, küf veya bakteri üremesi vb. tanımlanan aralıklarla kaydedilir. Bu sonuçlara göre ürünün raf ömrüne karar verilir. Bu tür veriler aynı zamanda ürün geliştirme için de faydalıdır. Testlerin koşulları, hızlandırılmış çalışmaları içerecek şekilde değiştirilebilir. Sonraki makaleler, farmasötiklerin, gıdaların ve diğer tüketici ürünlerinin stabilite çalışmalarının yürütülmesi için test edilen yaygın olarak kullanılan koşulları ve parametreleri kapsar.

Stabilite testi ile ilgili detaylı bilgi almak için: https://www.analizistek.com/stabilite-testi-nedir adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir