Gluten Nedir? Glutensiz Ürün “Sağlıklı” Demek midir?

Glutensiz ürün, bugünlerde raflarda o kadar popüler ki hemen hemen her şirket orada bir kar marjı görüyor. Glutensiz ürün “sağlıklı” olduğu anlamına gelmez, ancak bu gibi pazarlama araçları gerçekte kazanç için kullanılıyor ve bu nedenle satın aldığınız glutensiz tahılların gerçekten de glütensiz olup olmadığını bilmek çok önemlidir.

gluten
gluten

Gluten, buğdayda (kamut, einkorn, farro, arpa, çavdar ve tritikale gibi tahıllarda da) bulunan, bazı insanlarda sindirilemeyen bir proteindir. Sağlığı yerinde olanlar için faydalıdır; elastikiyet yaratarak gıdaları bağlamaya ve şekillendirmeye yardımcı olur.

Gluten İçeren En İyi 3 Tane

  • Buğday; ekmekler, pişmiş ürünler, çorbalar, makarnalar, soslar ve daha pek çok besin maddesinde en yaygın olarak kullanılanıdır.
  • Arpa; malt (malt arpa unu, malt sütü ve milkshake, malt ekstraktı, malt şurubu, malt aroması, malt sirkesi), gıda boyası, çorbalar, bira ve bira mayası başta olmak üzere geniş bir gıda alanına sahiptir.
  • Çavdar; çavdar ekmeği, çavdar birası ve çavdarlı hamur işleri için ideal olan tahıl ne yazık ki gluten hassasiyeti olan kişiler için yüksek oranlar içerir.
gluten nedir
gluten nedir

Dünya nüfusunun yaklaşık %1 ila 2’sinde gluten toleransının otoimmün bir formu olan “Çölyak hastalığı” var. Bu insanlar glutensiz bir diyet mecburiyetindedirler. Çölyak hastalığı olmayan ancak buğday tüketimi ile ilgili alerjilere sahip olan diğer bazı insanlar da var. Uzmanlar, nüfusun yaklaşık %1 ila 6’sının bu kategoriye girdiğini söylüyor. Dolayısıyla, gluten için bir çeşit rahatsızlık varsa, bütün tahılları glutensiz tahıllarla değiştirmek ve en azından değiştirilmiş bir çölyak hastalığı diyetini izlemek en iyisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir